Projektet Woody Guthrie


This land was made
for you and me

- Woody Guthrie -


 
Woody Guthrie
 
Woodrow Wilson Guthrie, mer känd under namnet Woody Guthrie, född 14 juli 1912 i Okemah i Oklahoma, död 3 oktober 1967 i New York i New York, var en amerikansk musiker (sångare och låtskrivare) samt författare, känd som förgrundsfigur inom den amerikanska folkmusiken. Var även aktiv i USA:s arbetarrörelse och skrev krönikor i amerikanska kommunistpartiets tidning The Daily Worker.

Guthrie kom från en fattig småbrukarfamilj i Oklahoma. Han fick sina förnamn efter president Woodrow Wilson, som valdes samma år som han föddes. Han blev som många andra hemlös när sandstormar förstörde många hus och gårdar i Oklahoma under 1930-talet. Guthrie spelade gitarr och munspel och levde i hög grad ett kringflackande liv. Han tog sig fram bland annat som fripassagerare på godståg och försörjde sig på olika ströjobb.

Hans självbiografi Woody Guthrie - Lyckans land (Bound for Glory) har filmatiserats av Hal Ashby med David Carradine i huvudrollen.

Guthrie kunde tusentals sånger. Ibland skrev han egna melodier och texter, ibland tog han upp äldre melodier som han satte egna texter till och härutöver sjöng han en stor mängd traditionella amerikanska folksånger. I hans sånger fanns både humor och allvar och i hög grad sjöng han om "det andra USA", arbetarnas, de svartas, de utanförställdas.
 
En av hans mest kända sånger är This Land is Your Land, ( lyssna här) som han skrev 1940 som svar på den patriotiska sången God Bless America av Irving Berlin. Exempel på artister som tagit avgörande intryck av Woody Guthrie är Pete Seeger, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Joe Strummer, Tom Russel, Johnny Cash, U2, Jonatha Brooke och Mikael Wiehe.

Woody Guthrie avled 1967 i Huntingtons sjukdom

Född: 14 juli 1912, Okemah, Oklahoma, USA
Död: 3 oktober 1967, New York, New York, USA
Barn: Arlo Guthrie, Nora Guthrie, Joady Guthrie, Bill Guthrie, Cathy Guthrie, Sue Guthrie, Gwen Guthrie

Marjorie Guthrie

Hon träffade Woody Guthrie, januari 1942 och gifte sig med honom i 1945 hon delade ett intresse för folkkonst och vänsterkants politik med honom. De fick fyra barn tillsammans, den äldsta av dem, Cathy, dog i en brand när hon var bara fyra år gammal. Fastän hon var Guthries andra hustru (av tre) så behöll hon en nära relation till Woody under hela sitt liv och hon var involverad i vården av honom fram till hans död 1967.
Kort efter Woody´s död lovade hans ex-fru Marjorie att hon skulle göra något åt denna tysta mördar sjukdom. På den tiden visste man nästan inget om sjukdomen.

Marjorie satte ut en liten annons i en tidning i New York City och långsamt samlades en beslutsam handfull volontärer och Huntington familjer från hela USA. När Marjorie Guthrie nådde ut till andra familjer så startades en världsomspännande rörelse som skulle börja förändra livet för dem som lever med Huntingtons sjukdom och ge hopp till dess familjer. Hon grundade 1967 en kommitté för att bekämpa Huntingtons sjukdom.

Detta blev så småningom den första patientföreningen för Huntingtons sjukdom i världen.
Marjorie Guthrie bidrog till att skapa ” World Federation of Neurology's Research Commission on Huntington's Chorea”. Hon styrde en federal kommission för kontroll av sjukdomen 1976 och 1977, och föreläst för medicinska studenter om sjukdomen och hur det påverkar patienten och patientens familj.

Hon styrde offentliga och statliga kommittén för den nationella kommittén för forskning i Neurologi och kommunikativa störningar, var medlem av New York State kommissionen om hälsa och förebyggande av sjukdom och av statens genetiska rådgivande kommittén. Hon avled i cancer 1983

Marjorie & Woody Guthrie